“Ik houd me bezig met een positieve werkcultuur, met werkgeluk en welzijn voor medewerkers, bij de Employee Experience staat de medewerker centraal”. Zomaar wat zinsdelen die ik gebruik wanneer ik het over mijn werk heb. En eerlijk gezegd maakt dat ondernemers niet altijd meteen heel enthousiast en ook heel regelmatig sceptisch.
Want het zijn heftige tijden voor ondernemers. Tekorten, dus zie überhaupt maar nieuwe mensen te krijgen, laat staan de juiste mensen. De kosten rijzen aan alle kanten de pan uit en dan hebben de medewerkers van tegenwoordig ook nog heel wat noten op hun zang. En dan kom ik met de bovenstaande zinnen. Op het eerste gevoel meestal niet wat men wil horen. En toch ga ik deze woorden niet terugdraaien en kloppen ze als een bus.
Maar wat voor mij onlosmakelijk gekoppeld zit aan dezelfde zinsneden is dat investeren in een positieve werkcultuur, werkgeluk en welzijn en de Employee Experience ook verantwoordelijkheden voor de medewerker met zich mee brengt.
Luisteren
Luisteren naar de behoeften en wensen van je medewerkers, deze centraal zetten, het goede gesprek voeren zijn in mijn ogen een absolute voorwaarde voor goed werkgeverschap. Maar luisteren naar de behoeften en wensen betekent niet dat deze ook allemaal ingevuld moeten en kunnen worden.
Waardes
Wanneer ik terugdenk aan mijn eerste echte werkgever van ruim 20 jaar terug, heb ik nog altijd heel warme gevoelens. Mijn werkgeluk werd daar heel wat jaren goed ingevuld. Vrijheid en vertrouwen waren 2 waardes die zijn uitdroegen. Naar klanten en naar de medewerkers. En die heb ik in alle opzichten gevoeld. Ik mocht bijvoorbeeld destijds al enige dagen thuiswerken. We werkten output gestuurd (klokken heb ik dus nooit gedaan). Kassa’s waren er na enkele jaren niet meer in de kantine. (Dat was toen echt vooruitstrevend) Ik kreeg de kans om de switch te maken van het juridische vakgebied naar het vak van leren en ontwikkelen. De juiste papieren had ik niet, maar men had wel het vertrouwen dat ik de juiste competenties had. En zo heb ik nog tig voorbeelden. Voor mij een bedrijf waar ik mezelf kon zijn. Ik voelde me gewaardeerd en gehoord.
Maar ze hadden ook een derde waarde….verantwoordelijkheid. Want dat bracht vertrouwen ook met zich mee. Jij als medewerker neemt ook de verantwoordelijkheid om dat vertrouwen te verdienen. Zij waren een goed werkgever. Ik voelde en nam de verantwoordelijkheid om me te gedragen als een goed werknemer.
Wederkerigheid
En dat is in mijn ogen wat er gebeurd wanneer het gaat om de zinnen die ik aan het begin al noemde: “Ik houd me bezig met een positieve werkcultuur, met werkgeluk en welzijn voor medewerkers, bij de Employee Experience staat de medewerker centraal”. Het gaat namelijk om wederkerigheid in de relatie.
Je gaat met elkaar in gesprek, je luistert naar elkaar, je hoort, ziet en begrijpt elkaars wensen en behoeftes. Je overbrugt verschillen. Je hebt begrip. En je begrijpt dat het soms nemen en soms geven is. In een positieve werkcultuur zoek je samen naar oplossingen en naar de win-win. Een omgeving waarin je je als medewerker gehoord en gewaardeerd voelt, een omgeving die zorgt voor positieve bedrijfsresultaten en daarmee ook een duurzame bedrijfsvoering en toekomstperspectief. Een omgeving waarin werkgever en werknemer allebei hiervoor hun verantwoordelijkheid voelen en nemen.
Wil jij weten wat ik nu concreet bedoel met “Ik houd me bezig met een positieve werkcultuur, met werkgeluk en welzijn voor medewerkers, bij de Employee Experience staat de medewerker centraal”?
Ik ga graag vrijblijvend met je in gesprek. Dus stuur me gerust een mailtje! Dan neem ik contact met je op.