Hoe ik iedere keer weer leer beter invulling te geven aan verbinding met anderen.

Verbinding…Een heel belangrijke pijler van werkgeluk. En door velen met wie ik de afgelopen jaren heb mogen samenwerken wordt het genoemd als één van mijn belangrijkste kwaliteiten. Ik denk vaak over bestaande muren en grenzen heen en het lukt me om niet voor de hand liggende contacten tot stand te brengen. Een mooie combinatie dus als je veel bezig bent met werkgeluk. Maar toch, in het verleden leek het wel of ik op sommige momenten mijn kwaliteit tot verbinding ineens helemaal kwijt was. En het intrigeerde me om meer zicht te krijgen op wanneer en waarom me dit gebeurt, wat ik kan doen om dit te voorkomen, maar vooral ook…leren hoe ik de verbinding tussen mensen kan versterken.

Het afgelopen jaar heb ik 2 leerzame, inspirerende trainingen (Jam Cultures en Deep Democracy level 1) gevolgd bij Human dimensions. En daar heb ik vanuit andere perspectieven naar verbinding leren kijken en ook waardevolle dingen over mezelf geleerd, zeker in relatie tot de momenten dat ik voor mijn gevoel mijn kwaliteit om te verbinden helemaal kwijt leek te zijn.

Wat waren voor mij nu een paar eye-openers/belangrijke leerpunten?

  • Het verschil tussen diversiteit en inclusie (de mix van verschillen vs hoe we omgaan met de mix). Ik zelf zou het veel liever vaker over inclusie hebben dan over diversiteit.
  • In een inclusieve organisatie is iedereen welkom, maar niet ieder gedrag.
  • Het belang van echt luisteren. (En hoe moeilijk echt luisteren soms is)
  • Ik heb behoorlijk wat inzichten gekregen in het sabotage-gedrag wat ik zelf vertoon wanneer ik me niet gehoord voelde in het verleden. (Hopelijk heb ik er zoveel van geleerd dat ik dat niet meer ga vertonen).
  • Ik heb ook gezien dat ik (denk ik) in dat gedrag soms toch onbewust en onbedoeld mensen het gevoel heb gegeven ze buiten te sluiten.
  • Ik heb nog meer inzicht gekregen in mijn privileges en wat dit kan betekenen in mijn blik op dingen.
  • Ik ben me nog veel bewuster geworden van wat de waardevolle nieuwe contacten de afgelopen jaren met inmiddels vrienden uit heel andere culturen en sociale omgevingen mij brengen. Hoe zijn mijn beeld van de wereld hebben verruimd en me uit mijn bubbel hebben gehaald.
  • Ik voel vaak een onderstroom in groepen. Maar dat gevoel gebruiken om dingen zichtbaar te maken vind ik moeilijk. Zeker wanneer ik zelf echt onderdeel van de groep ben. Deep Democracy geeft me meer inzicht in het (groeps)onbewuste, de onderstroom. Hoe kan ik het herkennen bijvoorbeeld?
  • Ik heb bij Deep Democracy de eerst handvatten gekregen om deze techniek in te zetten en zo meer gedragen besluiten te krijgen, om de minderheid ook een stem te geven. Overigens heb ik wel nog heel wat uurtjes oefening nodig om dit goed te beheersen. Maar gelukkig kan ik ook elementen uit wat ik heb geleerd al toepassen en groeit de vaardigheid zo vast in de toekomst.

Verbinden met anderen. Het is zo belangrijk en lijkt zo vanzelfsprekend. En gelukkig is het dat in heel veel gevallen ook.  Maar juist het verbinden met mensen die bijvoorbeeld heel andere denkbeelden hebben dan jezelf, verbinden van teams waar je een onderstroom voelt, het verbinden op een diepen niveau, boeit me. De kern is voor mij het luisteren naar en zien van de ander. En niet te vergeten…om te kunnen verbinden met de ander moet ik ook verbinden met mezelf.

Wat betekent verbinden voor jou? En vind jij verbinden met anderen ook wel eens lastig? Ik hoor graag jouw ervaringen.

Ontvang nu de nieuwsbrief

Meld je aan voor meer inspiratie en tips over werkgeluk en vitaliteit en ontvang maandelijks mijn nieuwsbrief.

Het gratis E-book

Wil jij met (nog) meer plezier naar je werk? Laat dan hier je naam en e-mailadres achter en ontvang het e-book in je mailbox!

Ps. Als je het e-book na 10 min nog niet binnen hebt, check dan even je spambox :)

*Je gegevens gebruik ik zoals omschreven in mijn   privacyverklaring. 

Ik wil graag
de Nieuwsbrief!

Wil jij met (nog) meer plezier naar je werk? Laat dan hier je naam en e-mailadres achter en ontvang de nieuwsbrief in je mailbox!

Ps. Check ook even je spambox als je nog niks binnen hebt :)

*Je gegevens gebruik ik zoals omschreven in mijn   privacyverklaring. 
**Als je dit formulier verstuurd en je aanmeld om de nieuwsbrief te ontvangen, dan ga je akkoord met de algemene voorwaarden.