Soms best een uitdaging…….Persoonlijke groei en vitaliteit

Goh Inge, hoe doe je dat toch? Studies, vrijwilligerswerk voor verschillende organisaties, netwerken, bijna elke dag sporten, je eigen bedrijf en dan heb je eigenlijk ook nog best een druk sociaal leven…

De werkgelukpijler van persoonlijke groei is voor mij echt super belangrijk. Ik geniet ervan iedere keer weer nieuwe dingen te leren. Door aan het werk te zijn, maar ook door studies, netwerken, vrijwilligerswerk. Maar eerlijk is eerlijk….regelmatig knelt deze pijler behoorlijk met de pijler Vitaliteit….Want als ik iets de afgelopen jaren heb geleerd is het dat ik ook veel behoefte heb aan ontspanning, stil staan, structuur, focus. Maar deze dingen bij elkaar brengen blijft een grote uitdaging. Ook al ben ik vitaliteitscoach en heb ik veel over dit thema geleerd.

Je kunt meer dan je denkt

Enkele jaren geleden deed ik nadat ik was vastgelopen een geweldig persoonlijke ontwikkeltraject en daarin leerde ik dat je veel meer kunt doen dan je zelf denkt. En dat het je ook heel veel oplevert. Dat was het moment dat ik mijn vrijwilligerswerk heb opgepakt. Dat wilde ik al jaren, maar iedere keer had ik het excuus dat ik het te druk had. En het klopt…ik kan veel meer doen in een week dan ik altijd dacht. En zeker wanneer ik kies voor dingen die me energie opleveren.

En toch loop ik toch af en toe weer in  de valkuil om te veel te willen doen. In de loop der jaren herken ik wel sneller mijn patroon en kan ik bijsturen. Zoals nu…..

De afgelopen anderhalf jaar gingen veel dingen niet door zoals ik ze kende. Studies werden geannuleerd, netwerkbijeenkomsten gingen niet door (of soms online, maar dat vond ik op een gegeven moment echt niet leuk meer) , ook vergaderingen van het vrijwilligers werk gingen online wat een berg reistijd scheelde. Balen, maar het gaf ook veel rust en ruimte en dat deed me overduidelijk goed.

Tijden veranderen

Maar gelukkig veranderen tijden weer. We mogen elkaar weer meer zien, studies worden weer live gegeven. Joehoe! Heerlijk. En tegelijkertijd liep ik weer met grote stappen in mijn valkuilen en een herkenbaar patroon.

Geleerd hebbend van het verleden heb ik recent voor de eerste keer een interimopdracht voor mijn bedrijf aangenomen voor maar 24 uur per week. Wat was en ben ik trots! Tot nu toe deed ik mijn opdrachten fulltime. Niet zo handig….want wat ik heel graag wil, is ook kleine ondernemingen ondersteunen op het gebied van werkgeluk en vitaliteit en het geven van trainingen en coaching op dit gebied. Hoe benader ik potentiële klanten en maak ik tijd om hen te helpen wanneer ik al fulltime werk? En ondernemen betekent ook …nieuwe producten ontwikkelen, je social media bijhouden, je administratie doen etc. Dus met fulltime betaald werken ben je er nog niet. Maar met die 24 uur zou ik daar natuurlijk alle tijd voor hebben!

Maar dan moet je niet met 2 ontwikkeltrajecten op het gebied van ondernemerschap bezig zijn (met huiswerk) en met Duitse les (3 uur per week les en dan nog huiswerk en eigenlijk ook lezen en luisteren naar de Duitse taal) beginnen en dan denken dat je er nog een andere korte studie bij kunt doen. Want al geven dingen veel energie, ook bij mij zitten er maar 24 uur in een dag. Oh ja, de andere dingen zoals vrijwilligerswerk, werk etc lopen natuurlijk ook gewoon door.

Geluk bij een ongeluk

Dus ergens was het een geluk bij een ongeluk en voor mij ook weer een wake up call dat de korte studie die ik wilde starten per aanstaande vrijdag (!), plaats vindt op een weekdag waarop ik echt niet kan. En ik dus pas volgend jaar kan starten.

Toen ik me stiekem opgelucht voelde dacht ik….”waar komt dit gevoel vandaan?”.  Het antwoord was er al snel. Zeker toen ik ook nog een herinnering kreeg dat ik mijn huiswerk nog niet had ingestuurd voor een van de ondernemerstrajecten.

Ik was weer eens met veel enthousiasme bezig met iets te veel dingen. En dan komt het moment dat ik sommige dingen maar half kan doen. Dan vergeet ik huiswerk, neem ik niet de ruimte om even na te denken. En zit ik weer in een soort van cirkel. Helpend hierin is ook dat ik sinds enige tijd probeer alles wat ik wil doen en moet doen in een planner op te nemen. (Leve alle influencers en websites die je hiermee helpen) En dan zie je dat je heel veel wilt doen, maar je er simpelweg de tijd niet voor hebt. Voorheen had ik allerlei ideeën en gedachtes in mijn hoofd. Maar als ik het druk had, verdwenen die ook weer en deed ik ze dus helemaal niet. Door alles op papier (of digitaal) vast te leggen krijg ik steeds meer inzicht.

Wat nu?  

Weer tijd om even stil te staan dus en alles op een rijtje te zetten en keuzes te maken.

Wat zijn de dingen die ik in ieder geval heb gedaan om de balans weer te pakken?

  • Een werkweekendje gepland in november. Ik ga een paar dagen alleen naar een verblijf aan zee. Daar ga ik de plannen voor mijn bedrijf voor 2022 uitwerken. En een jaarplanning maken. De zee vind ik heerlijk, dus kan ik het combineren met heerlijke wandelingen op het strand. Goed voor de inspiratie!
  • De korte studie verschoven naar Q1 2022.
  • Extra vrijwilligerswerk voor dit jaar afgehouden. Na het werkweekendje in november ga ik kijken of ik er nog iets bij wil doen. Het antwoord weet ik wel (ja! Maar ik kan wel even kritisch kijken naar de inhoud ervan…)
  • Even gevierd dat het werken met een planner dus wel werkt! Want het heeft me veel eerder dan ik gewend ben wakker geschud.

Worstel jij ook wel eens met je balans? Ik spar graag met je! Of heb je tips over hoe jij ervoor zorgt dat je in balans bent? Ik ben benieuwd!

Ontvang nu de nieuwsbrief

Meld je aan voor meer inspiratie en tips over werkgeluk en vitaliteit en ontvang maandelijks mijn nieuwsbrief.

Het gratis E-book

Wil jij met (nog) meer plezier naar je werk? Laat dan hier je naam en e-mailadres achter en ontvang het e-book in je mailbox!

Ps. Als je het e-book na 10 min nog niet binnen hebt, check dan even je spambox :)

*Je gegevens gebruik ik zoals omschreven in mijn   privacyverklaring. 

Ik wil graag
de Nieuwsbrief!

Wil jij met (nog) meer plezier naar je werk? Laat dan hier je naam en e-mailadres achter en ontvang de nieuwsbrief in je mailbox!

Ps. Check ook even je spambox als je nog niks binnen hebt :)

*Je gegevens gebruik ik zoals omschreven in mijn   privacyverklaring. 
**Als je dit formulier verstuurd en je aanmeld om de nieuwsbrief te ontvangen, dan ga je akkoord met de algemene voorwaarden.