(Her)ontdek je talenten en kwaliteiten

Ik kom de volgende medewerkers in mijn mooie werk regelmatig tegen. Medewerkers die niet lekker in hun vel zitten op het werk, maar de vinger niet op de zere plek kunnen leggen. Er kunnen heel veel verschillende oorzaken zijn voor dit gevoel. 

Een oorzaak die ik regelmatig zie is dat we als organisaties niet optimaal gebruik maken van de talenten van een medewerker.

Ben jij je wel bewust?

Soms is de medewerker zichzelf zelfs niet bewust van de eigen kwaliteiten, maar vooral ook van wat hem of haar energie geeft.  Wat zorgt er voor dat je wel of niet fluitend naar je werk gaat? Al jong maken we een keuze voor onze vervolgopleiding en krijgen we na ons afstuderen vaak een baan die op deze studie aansluit. Of wat ik ook regelmatig zie bij jongeren die in de crisistijd afstudeerden; ze namen een baan die niet aansloot op hun studie (om in ieder geval inkomen te hebben), regelmatig ook beneden het opleidingsniveau, en ze blijven uiteindelijk in deze baan hangen. We blijven vervolgens doorgaan in de waan van de dag. Stilstaan bij de vraag of de eerdere keuzes nog steeds bij ons passen vergeten we vaak, we gunnen onszelf daar de tijd en ruimte niet voor.

Het is zo mooi om te zien wat er kan gebeuren wanneer je samen met deze medewerkers op ontdekkingstocht gaat naar waar ze goed in zijn én waar ze energie van krijgen. Maar ook te (her)ontdekken wat jij van nature in je hebt, en wat je jezelf hebt aangeleerd. Want iets heel goed kunnen, maar waar je eigenlijk niet blij van wordt levert op termijn ook vaak (gezondheids)klachten op. En iets wat je je je hebt aangeleerd, kost je in veel gevallen meer energie dan dat wat van nature bij je past. Allemaal moeten we wel eens iets doen wat we minder leuk vinden, of minder goed kunnen. Het gaat echter om de juiste balans. En die balans slaat soms door naar de verkeerde kant.

Een zoektocht

In de loop van de jaren heb ik verschillende mensen mogen begeleiden die na hun zoektocht een carrièreswitch hebben gemaakt of weer zijn gaan studeren. Maar een dergelijke radicale switch is niet altijd nodig om het toch weer helemaal naar je zin te hebben in je werk. Wanneer je met je leidinggevende in gesprek gaat over de uitkomsten van je zoektocht, doen zich soms allerlei kansen voor om bij je huidige werkgever om, al dan niet in combinatie met je huidige functie, werkzaamheden te kunnen doen die bij jouw ambities passen. In andere gevallen kan een nevenactiviteit of een hobby waar je dat wat je mist in kwijt kunt, en/of een studie naast je bestaande werk ook al voldoende zijn om weer in balans te komen.

Maar stuk voor stuk zie je dat mensen blij zijn met de stap die ze gezet hebben. Het was soms heel spannend, omdat bijvoorbeeld (financiële) zekerheden en het bekende worden achtergelaten. Maar de stap draagt bij aan een grotere mate van voldoening en werkgeluk.

Ook zelf heb ik op 2 heel verschillende manieren ervaren hoe belangrijk het is om je kwaliteiten en talenten in te mogen zetten en vooral ook die waar je ook echt zelf blij van wordt.

Als een vis in het water

Aan het begin van mijn carrière werkte ik als juriste bij de rechtsbijstandstak van een grote verzekeraar. Een geweldig bedrijf waar ik me als een vis in het water voelde. Maar desondanks ging ik al snel toch niet fluitend naar mijn werk. Voor mezelf ben ik op een rijtje gaan zetten wat ik de leuke elementen van mijn werk vond, waar ik goed in was en wat ik graag nog zou willen leren. Ze gaven me de kans om in een heel andere functie als projectimplementatiemedewerker aan de slag te gaan. Een functie waarbij trainen van mensen een groot deel van mijn werk was. Een rol die perfect aansloot bij mijn kwaliteiten en ambities, maar volledig los stond van mijn studie. Deze stap vormt de basis voor het werk wat ik nu nog altijd doe….het ontwikkelen van mensen en organisaties. En uiteindelijk heb ik nog vele jaren met heel veel plezier in verschillende functies bij deze werkgever gewerkt.

Het roer om

Jaren later had ik een andere ervaring. Ik werkte bij mijn droomwerkgever. Een inspirerende omgeving met heel veel fijne collega’s. Maar binnen 2,5 jaar herkende ik mezelf niet meer en kon ik me niet meer herinneren wanneer ik voor het laatst met een stralende lach op mijn werk had gezeten. Een belangrijke oorzaak (bleek uit een zoektocht die ik samen met een coach ben aangegaan en een assessment wat ik heb gedaan) was dat ik voor een heel groot gedeelte werk deed waar ik goed in was, maar wat wel een energielek voor me was. Daarnaast had ik weinig ruimte over voor werk waar ik wel energie en plezier van kreeg en wat ook aansloot bij mijn ambities. En voor mijn gevoel ook het werk was waar ik voor aangenomen was. Er ontstond een grote disbalans. Ondanks meerdere gesprekken lukte het mijn leidinggevende en mij niet om het werk zo in te richten dat de lach en mijn flow weer terugkwamen. Onze beelden lagen te ver uiteen. Te lang ben ik door blijven ploeteren, want ik wilde niet “falen” bij mijn droomwerkgever. Totdat mijn lichaam, nadat er privé-omstandigheden voor zorgden dat ik thuis ook even niet optimaal de batterij kon opladen, het signaal gaf dat het op was. Het moment om echt actie te ondernemen en te gaan handelen naar wat ik onder andere samen met mijn coach had ontdekt. Toen heb ik het roer omgegooid met als resultaat onder andere mijn bedrijf Bureau Aan het water, waarbij ik andere mensen en organisaties onder andere help deze laatste situatie te voorkomen. Nog altijd ben ik blij dat ik, gestimuleerd door mensen in mijn omgeving, een lastige tijd heb kunnen ombuigen in een positieve ervaring.

Verder praten?

Wil jij met me verder praten over hoe je binnen je organisatie mensen bewust kunt laten zijn van hun kwaliteiten en talenten, zodat je medewerkers deze maximaal voor jouw organisatie in kunnen zetten? Hoe jij een bijdrage kunt leveren aan het werkplezier van je medewerkers? Stuur dan een email naar inge@bhappyatwork.nl of bel me op 06-5586 6875. Ik ga graag vrijblijvend met je in gesprek. Ook wanneer je een individuele medewerker bent die zelf aan de slag wil, kun je natuurlijk contact met me opnemen.

Ontvang nu de nieuwsbrief

Meld je aan voor meer inspiratie en tips over werkgeluk en vitaliteit en ontvang maandelijks mijn nieuwsbrief.

Het gratis E-book

Wil jij met (nog) meer plezier naar je werk? Laat dan hier je naam en e-mailadres achter en ontvang het e-book in je mailbox!

Ps. Als je het e-book na 10 min nog niet binnen hebt, check dan even je spambox :)

*Je gegevens gebruik ik zoals omschreven in mijn   privacyverklaring. 

Ik wil graag
de Nieuwsbrief!

Wil jij met (nog) meer plezier naar je werk? Laat dan hier je naam en e-mailadres achter en ontvang de nieuwsbrief in je mailbox!

Ps. Check ook even je spambox als je nog niks binnen hebt :)

*Je gegevens gebruik ik zoals omschreven in mijn   privacyverklaring. 
**Als je dit formulier verstuurd en je aanmeld om de nieuwsbrief te ontvangen, dan ga je akkoord met de algemene voorwaarden.